skład: kminek 100% Dobry smak uzyskujemy po dodaniu kminku do kwaszonej kapusty, gulaszu oraz pieczeni wieprzowej. Kminkiem przyprawia się też zupy, potrawy z ziemniaków i fasoli, biały i żółty ser. ...
skład: kardamon 100% Jest to jedna z najcenniejszych i najdroższych przypraw. Kardamon dodajemy do cist kawy, marynat, słodkich deserów oraz likierów i win. ...
skład:(w różnych proporcjach): anyż, goździki, koper, pieprz biały, kora cynamonu Wysoce aromatyczna mieszanka o wyrafinowanym smaku i zapachu. Wzbogaca potrawy w 5 podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i piekący. Tradycyjne stosowana jest do wszystkich potraw gotowanych i duszonych, do sosów i marynat....
skład:oregano Jest niezbędną przyprawą do pizzy. Oregano przyprawiane są też sałatki, warzywa, sosy, ryby i potrawy z sera....
...
skład:kurkuma 100% Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Wchodzi w skład curry. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Można dodawać ją do musztardy, sosów Różne gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej od XIX w.W Indiach kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz ko...
skład:imbir 100% Stosuje się jako przyprawę do zup pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej. ...
skład:goździki 100% Goździki to aromatyczna przyprawa używana do przyprawiania mięs dziczyzny, ryb i marynat. Stosowane są też do wyrobów cukierniczych, dżemów, konfitur, a także grzanego wina....
skład:estragon 100% Na świeżo stosowany jest do mięs, sosów, wszelkich marynat. Dodaje się do kiszonej kapusty i ogórków. Niewielki dodatek świeżego ziela znakomicie podnosi walory smakowe sałatek warzywnych, farszów zakąsek i jaj gotowanych. ...
skład:cząber górski 100% Poleca się głownie jako dodatek do potraw z fasoli i roślin strączkowych. Przyprawia się nim też zupy jarzynowe, kiełbasy, wieprzowinę, baraninę, cielęcinę. Niewielką ilość cząbru dodaje się też do mizerii i sosów sałatkowych. ...