Według literatury zielarskiej wiesiołek posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, skrobię, witaminę E i wiele soli mineralnych. Korzystnie wpływa przy chorobach skóry, miażdżycy, cukrzycy, reumatyzmie. Najlepiej spożywać w postaci całych lub zmielonych nasion, jako dodatek do musli, kefirów i jogurtów. Skład nasiona wiesiołka* 100% *prod...
Nasiona marchwi mają bardzo wiele zastosowań i można je podawać na mnóstwo sposobów. Najbardziej popularny jest napar, podawany w postaci pysznej, słodkawej herbatki. Ma ona delikatny smak i odprężający aromat. Marchewka w tej postaci, znalazła również sporo fanów pośród wielbicieli kąpieli relaksacyjnych. Skład nasiona marchwi* 100% *pro...
Nasze nasiona lnu pochodzą z plantacji prowadzonych w gospodarstwach ekologicznych. Według literatury zielarskiej mogą być stosowane jako środek osłaniający w przewlekłych stanach zapalnych oraz owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy. Sposób użycia 2 łyżki nasion zalać szklanką wody, gotować 2-3 min. Ostudzić, przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 2-3 raz...
Według literatury zielarskiej owoc kopru włoskiego może być stosowany w zaburzeniach trawiennych, kolkach, wzdęciach, działa korzystnie na górne drogi oddechowe. Sposób użycia Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład koper włoski owoc* 100...
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Jak podaje literatura zielarska owoc dzikiej róży może być stosowany w chorobach zakaźnych i przeziębieniowych, w okresie rekonwalescencji oraz przy biegunce, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy. Polecana do picia na co dzień zamiast zwykłej herbaty. ...
Według literatury zielarskiej owoc głogu zawiera duże ilości prowitaminy A, może działać tonizująco na serce. Owoc głogu znakomity jest do picia, jako herbatka ma działanie uspokajające.Owoc głogu służy do sporządzania zdrowych nalewek lub herbatek. Zalecany jest szczególnie dla osób w starszym wieku. Sposób użycia Jedną łyżeczkę zalać szklanką...
Kłącze perzu dawniej było stosowane gównie jako środek spożywczy min. do wyrobu alkoholu i mąki. Można z niego także sporządzić zdrową herbatkę. Sposób użycia Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład kłącze perzu* 100% *produkt ...
Według literatury zielarskiej tatarak może być stosowany jako doskonały środek do pielęgnacji włosów, jest to także zioło szeroko wykorzystywane w fitoterapii. Sposób użycia Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład tatarak kłącze* 100%&nbs...
Według literatury zielarskiej korzeń pokrzywy może być stosowany jako środek wzmacniający organizm. Pokrzywę opisuje się jako jedną z najcenniejszych roślin zielarskich. Sposób użycia Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaprzenia na około 15-20 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład korzeń pokrzywy...
Mniszek lekarski jest cenną rośliną, której liście służą do sporządzania sałatek, z kwiatów robi się smaczny miód, a korzeń służy d wyrobu kawy oraz zdrowej herbatki ziołowej. Sposób użycia 1 łyżkę korzeni zalać szklanką wody, powoli ogrzewać, a następnie gotować 5 min. Odstawić na 10 min., przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. &n...
Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w nieżytach dróg oddechowych. Już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie uchodziła za bardzo skuteczny lek. Uważano też, że jej korzeń posiada magiczną moc. Wysoko ceniona była w medycynie chińskiej. Sposób użycia Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzen...
Według literatury zielarskiej korzeń kobylaka może być stosowany przy problemach z przewodem pokarmowym - szczególnie przy biegunkach. Sposób użycia Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład korzeń kobylaka* 100% *produkt rolnictwa ek...